Ansökan om Uppehållstillstånd i Sverige

Jan 06, 2025By Zacharias Sulaiman
Zacharias Sulaiman

Att ansöka om uppehållstillstånd är en process som styrs av tydliga regler i Utlänningslagen (2005:716) (UtlL). Här är en översikt över vad som gäller och hur ni kan gå tillväga för att ansöka.

Först och främst bör ni veta att en ansökan om uppehållstillstånd som huvudregel ska göras och beviljas före inresa till Sverige. Detta framgår av 5 kap. 18 § UtlL. Ansökan kan göras digitalt på Migrationsverkets hemsida, och ni hittar mer information om hur detta går till där.

sweden residence

Vem kan ansöka och varför?
Ansökan kan baseras på flera grunder:

Skyddsbehov (asyl): För personer som flyr från förföljelse eller allvarlig fara i sitt hemland enligt 4 kap. UtlL.

Anknytning: För familjemedlemmar som vill återförenas med sina närstående i Sverige, reglerat i 5 kap. 3 § och 5 kap. 3a § UtlL.

Arbete eller studier: För personer som fått erbjudande om arbete eller plats på utbildning i Sverige, enligt 5 kap. 5 § UtlL.

Om ansökan grundas på anknytning är det viktigt att anknytningspersonen (den som bor i Sverige) uppfyller de krav som ställs.

Enligt 5 kap. 3b § UtlL ska anknytningspersonen kunna försörja sig själv och den sökande samt ha en bostad som uppfyller kraven. För mer information om försörjnings- och bostadskrav, se 4 kap. 4d § Utlänningsförordning (2006:97) (UtlF).


application documents

Viktigt att tänka på vid ansökan

Om den sökande redan befinner sig i Sverige kan det krävas särskilda skäl för att ansökan ska behandlas här. Det kan exempelvis handla om skyddsbehov eller praktiska hinder för att återvända till sitt hemland (5 kap. 15a § UtlL).
För vissa kategorier, såsom barn eller alternativt skyddsbehövande, kan undantag från vissa krav gälla enligt 5 kap. 6 § UtlL.


online application

Processen

Efter att ansökan lämnats in kommer Migrationsverket att kalla till intervju om det behövs. Under intervjun utreds ärendet och den sökandes berättelse samt dokumentation bedöms noggrant enligt beviskraven i 4 kap. UtlL och Migrationsverkets interna riktlinjer.

När beslutet meddelas kan det överklagas till migrationsdomstolen om ansökan avslås. Detta regleras av Förvaltningsprocesslagen (1971:291) och 14 kap. UtlL.